Medicatiebeoordeling
Bij Apotheek Groesbeek is het mogelijk om samen met uw apotheker te kijken naar uw geneesmiddelen
Voor wie is zo’n gesprek bedoeld?
Een medicatiebeoordeling is in principe bedoeld voor patiënten die meerdere geneesmiddelen gebruiken, maar in Apotheek Groesbeek vinden wij het belangrijk om met iedereen in gesprek te gaan.
Wat wordt er tijdens zo’n gesprek besproken?
In het gesprek kijken wij of uw geneesmiddelen goed bij u passen. Soms passen bepaalde geneesmiddelen minder goed als u lichaam verandert, bijvoorbeeld doordat u ouder wordt. We kijken ook of u last heeft van bijwerkingen.
In het gesprek wordt daarnaast gekeken waarvoor u uw geneesmiddelen gebruikt. Wij controleren of u nog up-to-date behandeld wordt.
Als laatste bespreken we of u problemen ervaart met het innemen van geneesmiddelen.
Wat gebeurt er na het gesprek met de apotheker?
Na het gesprek vraagt de apotheker gegevens op bij uw behandelaren. Vervolgens analyseert de apotheker uw geneesmiddelen. Hier komt een advies uit. Dit advies wordt besproken met uw hoofdbehandelaar. Dat is in de meeste gevallen uw huisarts. Nadat het advies met de arts is besproken en een plan is gemaakt, krijgt u een vervolggesprek met de apotheker of arts. Afhankelijk van het plan kan dit gesprek fysiek of telefonisch zijn.
Zijn er kosten verbonden aan een medicatiebeoordeling?
Aan een medicatiegesprek zitten kosten verbonden. Dit wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.
Hoe maak ik een afspraak met de apotheker?
U kunt een afspraak maken via mijngezondheidnet. U mag ons ook bellen voor een afspraak. Telefoon: 024-3971497.
Wist u dat…….
Er in Apotheek Groesbeek veel expertise is bij de apothekers op het gebied van geneesmiddelgebruik?
Geneesmiddelen kunnen naast hun werking ook bijwerkingen geven, soms zelfs in die mate dat patiënten hiervoor worden opgenomen in een ziekenhuis. Onderzoek heeft aangetoond dat 5,1%-5,6% van alle ongeplande ziekenhuisopnames geneesmiddelen een rol spelen en dat hier 29-46% vermijdbaar zou zijn.
Margreet van Herwaarden heeft onderzoek gedaan om te kijken hoe dit soort ziekenhuisopnames voorkomen kunnen worden. Zij is hier in 2015 op gepromoveerd. Daarnaast is zij op landelijk gebied een expert in antistollingsmiddelen en alles rondom hart- en vaatziekten.
Janke Nanninga is expert in antidepressiva en slaapmedicatie. Zij kan u begeleiden als u bijwerkingen ervaart of als u met deze geneesmiddelen wil afbouwen.